HACCP

Hazard  Analysis  Critical  Control  Points

Valamennyi élelmiszer- előállítónak, élelmiszer-forgalmazónak, és élelmiszer kereskedelemmel foglalkozónak biztosítania kell a közfogyasztásra szánt élelmiszer előállításának és forgalmazásának higiéniai feltételeit. Az élelmiszer - előállító, illetve az élelmiszer - forgalmazó köteles meghatározni tevékenysége mindazon lépéseit, amelyek az élelmiszerbiztonság szempontjából kritikusak. Ennek során ki kell választania a megfelelő biztonsági eljárásokat, gondoskodnia kell azok végrehajtásáról, fenntartásáról, felülvizsgálatáról a Hazard Analysis Critical Control Points = a Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozás Pontok, vagyis a HACCP rendszer bevezetésével és működtetésével.

A HACCP olyan rendszer, amely meghatározza a jellemző veszélyt és a szabályozásukra szolgáló megelőző intézkedéseket.

A HACCP alkalmazásának előnyei:

A HACCP alapelvei és végrehajtási lépései:

  1. A folyamatábra elkészítése a folyamatlépések feltüntetésével, a lehetséges veszélyek és okok megadása, a veszélyelőfordulás valószínűsége és súlyozása, a lehetséges megelőző/elkerülő intézkedések meghatározása.
  2. A lehetséges veszélyes pontok közül a kritikus szabályozási pontok (CCP) meghatározása a teljes folyamatra nézve.
  3. Kritikus határértékek megadása minden azonosított ponthoz.
  4. A CCP-k felügyelő rendszerének kialakítása (vizsgálat vagy megfigyelés, megtapasztalás)
  5. Azon helyesbítő tevékenységek meghatározása, melyet akkor kell alkalmazni, ha a felügyelet azt jelzi, hogy egy adott CCP nem áll szabályozás alatt.
  6. Az igazolásokra szolgáló eljárások megállapítása, annak megerősítésére, hogy a HACCP-rendszer hatékonyan működik.
  7. Előíró és igazoló dokumentáció létrehozása, amely tartalmaz ezen alapelvekhez és alkalmazásukhoz tartozó minden eljárást és nyilvántartást.

A HACCP rendszer kialakítása később egyszerűen továbbfejleszthető ISO 9001 minőségirányítási rendszerré, illetve meglévő minőségirányítási rendszerbe, annak részeként bevonható a HACCP a rendszer tanúsítási területébe.

Ajánlatkéréshez kattintson ide!