Hazard Analysis Critical Control Points
Valamennyi élelmiszer- előállítónak, élelmiszer-forgalmazónak, és élelmiszer kereskedelemmel foglalkozónak biztosítania kell a közfogyasztásra szánt élelmiszer előállításának és forgalmazásának higiéniai feltételeit. Az élelmiszer - előállító, illetve az élelmiszer - forgalmazó köteles meghatározni tevékenysége mindazon lépéseit, amelyek az élelmiszerbiztonság szempontjából kritikusak. Ennek során ki kell választania a megfelelő biztonsági eljárásokat, gondoskodnia kell azok végrehajtásáról, fenntartásáról, felülvizsgálatáról a Hazard Analysis Critical Control Points = a Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozás Pontok, vagyis a HACCP rendszer bevezetésével és működtetésével.
A HACCP olyan rendszer, amely meghatározza a jellemző veszélyt és a szabályozásukra szolgáló megelőző intézkedéseket.
A HACCP alkalmazásának előnyei:
- áttekinthető az élelmiszer- előállítás, és forgalmazás biztonságának kezelése,
- külső és belső vevői megelégedettség,
- nő a termék fogyasztásának biztonsága,
- partnerek ellenőrizhetővé tétele,
- folyamatos fejlődés a növekvő vevői igényeknek megfelelően,
- termék minőségének javítása,
- piac megtartás,
- forgalom növelés,
- bizalom növelés a termékkel szemben,
- erőforrások hatékony kihasználása.
A HACCP alapelvei és végrehajtási lépései:
- A folyamatábra elkészítése a folyamatlépések feltüntetésével, a lehetséges veszélyek és okok megadása, a veszélyelőfordulás valószínűsége és súlyozása, a lehetséges megelőző/elkerülő intézkedések meghatározása.
- A lehetséges veszélyes pontok közül a kritikus szabályozási pontok (CCP) meghatározása a teljes folyamatra nézve.
- Kritikus határértékek megadása minden azonosított ponthoz.
- A CCP-k felügyelő rendszerének kialakítása (vizsgálat vagy megfigyelés, megtapasztalás)
- Azon helyesbítő tevékenységek meghatározása, melyet akkor kell alkalmazni, ha a felügyelet azt jelzi, hogy egy adott CCP nem áll szabályozás alatt.
- Az igazolásokra szolgáló eljárások megállapítása, annak megerősítésére, hogy a HACCP-rendszer hatékonyan működik.
- Előíró és igazoló dokumentáció létrehozása, amely tartalmaz ezen alapelvekhez és alkalmazásukhoz tartozó minden eljárást és nyilvántartást.
A HACCP rendszer kialakítása később egyszerűen továbbfejleszthető ISO 9001 minőségirányítási rendszerré, illetve meglévő minőségirányítási rendszerbe, annak részeként bevonható a HACCP a rendszer tanúsítási területébe.
Ajánlatkéréshez kattintson ide!