Emelőgép ügyintézés

Emelőgép: Az a szakaszos üzemű gép, vagy kézi (emberi erő) meghajtású szerkezet vagy berendezés, ami közvetlenül vagy segédeszközzel terhet emelni vagy süllyeszteni képes, azt kiindulási helyzetéből az érkezési helyére továbbítja.

Emelőgép-ügyintéző: az a személy, aki az emelőgép üzembentartója, bérelt gép esetén az emelőgép üzemeltetője ezzel a feladattal írásban megbízott és rendelkezik a szükséges képesítéssel. Az emelőgép ügyintézői tevékenységgel az a személy bízható meg, aki a 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet szerinti képesítést megszerezte.

A hazai gyártású új daru üzembehelyezése előtt a munkavédelmi megfelelősséget a gyártónak akkreditált laboratóriummal kell tanúsítatnia. Az üzembe helyezés előtti vizsgálatot el kell végezni felújított (nagyjavított), átalakított, új telepítési helyen felállított (kivéve mobil daruk), hosszabb idő óta nem használt (6 hónap), a gépkönyvben meghatározottól eltérő módon vagy más környezetben üzemeltetni kívánt daruk, emelő-berendezések esetében. A vizsgálat elvégzésére akkreditált laboratórium vagy emelőgép-szakértő jogosult, emelőszerkezeteknél (kézi működtetésű daruk) emelőgép-szakértő.
Az időszakos biztonsági felülvizsgálat, valamint a fővizsgálat elvégzésére emelőgép-szakértő vagy akkreditált laboratórium jogosult, emelőszerkezeteknél: (kézi működtetésű daruk) emelőgép-szakértő. A daru, emelő-berendezés, emelőszerkezet szerkezeti vizsgálatára az emelőgép-vizsgáló, illetve az emelőgép-ügyintéző jogosult.

Az emelőgép-ügyintéző az emelőgép felépítésének, üzemeltetésének ismerete alapján - a kapott dokumentumok segítségével - felismeri, észrevételezi az előfordulható hibákat, rendellenességeket, illetve az azokra utaló jelenségeket, amelyekre intézkedéseket hoz és azok végrehajtását elrendeli.

Amit mi vállalunk:

Ajánlatkéréshez kattintson ide!

Jogszabályok:

1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről
5/1993 (XII.26.) MüM rendelet az Mtv. egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról
47/1999 (VIII.4.) GM rendelet az Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról